10e aniversari de Germinal Vallès i…

El meu grup de consum ja té 10 anys.

Per a recordar aquest fet, he escrit un article que s’ha publicat a la Burxa, periòdic de comunicació popular del barri de Sants. El motiu de publicar-ho a la Burxa és perquè Germinal va començar al barri de Sants i encara hi tenim a la Burxa una secció permanent cada dos números.10é aniversari de diferents models
agroecologics

Enguany el grup de consum de Germinal
del Vallès celebra el seu 10é aniversari. Coincidim també amb els
10 anys del model més comú de Madrid, el BAH! (Bajo el Asfalto
esta la Huerta
). Ambdós models compartim l’autogestió com a
base del nostre funcionament; és a dir, ens organitzem per tal
d’abastir-nos de menjar de qualitat i amb els criteris socials que
l’assemblea ha decidit. I és l’assemblea la base d’aquesta
autogestió. La principal diferència d’aquests dos models és la
corresponsabilització directa del BAH! en les tasques al camp; a la
cooperativa Germinal la relació amb la producció del camp és de
compromís i estableix una confiança que li serveix de certificació,
però no ens hem organitzat per a que la nostra pagesa participi a
l’assemblea.

 logoGerminal

A Catalunya la major part dels grups de
consum segueixen el nostre model però hi ha dues propostes que tenen
una assemblea conjunta –la Paca al Baix Llobregat i la Kosturica (que
també té 10 anys)-.[@more@]

Hi ha també una característica que
distingeix els diferents models i és el grau de professionalització
de determinades tasques del grup de consum: en un extrem hi ha les
propostes més antigues com el Brot a Reus i el Rebost a Girona, on
l’assemblea decideix que la major part de la feina sigui remunerada;
a l’altre extrem està Germinal que reparteix equitativament entre
totes les persones sòcies tota la gestió necessària per a posar al
nostre rebost el nostre menjar.

Finalment hi ha un aspecte que es
podria considerar més aviat formal, però que a Germinal SCCL pensem
que marca la maduresa del projecte; es tracta del format en que s’han
constituït els grups de consum -la majoria, de moment, s’estableixen
com a associació-.

banner del Bah!

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 comentaris a l'entrada: 10e aniversari de Germinal Vallès i…

 1. Fermí diu:

  Felicitats per la consolidació del projecte.

  Espero que tot vagi bé, una abraçada, Fermí

 2. ElQuim diu:

  A la Revista Viento Sur, l’Esther Vivas ha publicat un article que parla dels diferents models de grups de consum. Es pot llegir a aquest enllaç.

 3. Miquel diu:

  Aquesta nit he tingut un atac de comentaris amb publicitat molt gran. Tots els missatges diuen el mateix: “Un de les accions principals és actualitzar els altres amb les reflexions que fas; el que més m’agrada del que escrius són els detalls i algunes de les informacions que són realment manejables i útils,així que et dono les gràcies per aquesta tasca tan gran i notable” (One of the main thing is to update the others with the current situations and with the circumstances,the main thing i like about your post is the details and some of the information which is really handy and useful for me and also for the people too,so i will say thanks for sharing such a great and remarkable post).
  Aprofito per a donar actualitzacions de cada post afectat: al web d’Ecoconsum hi ha una reflexió interessant sobre els grups de consum.

 4. Miquel diu:

  De nou un altre atac de publicitat no desitjada. Aquest cop amb un missatge que diu que “Si desitges tenir èxit, hauries de ser tant persistent com el vostre millor amic, tenir l’expertesa com els que teniu com a referència, prudència com el vostre germà gran i l’esperança com el vostre sentinella (“If you wish to succeed, you should use persistence as your good friend, experience as your reference, prudence as your brother and hope as your sentry”).
  Aprofito per recomanar un curt vídeo de 1 minut on s’explica com és una cooperativa de consum: http://www.btvnoticies.cat/2011/01/28/germinal-una-cooperativa-pionera-a-barcelona/

 5. Miquel diu:

  Ja se que no té res a veure amb l’article però per esborrar un comentari spam, contraataco amb un article interessant sobre el tema del Japó:
  “En la industria nuclear no hay organismos independientes”

  “El reactor más peligroso de Fukushima es el 3, porque emplea un combustible de uranio y plutonio” dice Yuli

  LA V ANGUARDI A Internacional | 17/03/2011 – 00:58h

  Un problema común del capitalismo y el comunismo, ¿no?
  Se trata de la ausencia de instancias de control independientes. Es un pilar del derecho romano: no se puede ser juez y parte. Es así de básico. En la industria nuclear todo va en la misma cesta. El juez de Chernobyl fue Legasov. Responsabilizó a los operadores de la central, que fueron encarcelados, mientras él continuó libre y aun pretendía que le condecoraran. Un año después del accidente se suicidó, ahorcándose… En la industria nuclear no hay organismos independientes. La misión de la AIEA es contribuir a la extensión de la energía nuclear y todo lo que vaya en contra de ella no lo va a divulgar. No es una conjura, sino la conducta estándar que cabe esperar cuando se pone a la cabra de hortelano.

  A falta de información, cuatro hipótesis

  ¿Qué pasará en Fukushima? ¿Podríamos llegar a un escenario de radiación seria que alcance a Tokio?
  En ausencia de información, debemos manejar hipótesis. Yo tengo cuatro. Primera, si se enfría el reactor: entonces la radiación cesaría pronto. Segunda, si no se logra enfriar debidamente el reactor y sigue como hasta ahora: entonces las emisiones, aunque no sean muy potentes, seguirán durante semanas. Tercera, si se funde el combustible nuclear y daña la carcasa del reactor: se producirían emisiones en serie, lo cual es bastante grave pero no sería lo peor. Eso nos lleva a la Cuarta, y más catastrófica, es decir, si el combustible se precipita hasta el fondo y adquiere masa critica: entonces se iniciaría una reacción en cadena incontrolada, es decir una explosión. En ese caso la contaminación sería muy grave. Desde este punto de vista, el peor reactor es el tercero, porque emplea MOX, combustible de uranio más plutonio, que Francia está usando experimentalmente en dos centrales nucleares de Japón.

  Se comprende por qué Francia, repleta de nucleares, está criticando tan duramente a Japón estos días.
  Si, pero hay más de un motivo. Los reactores no son franceses sino americanos de General Electric. Francia depende críticamente de la energía nuclear. Si arranca un movimiento antinuclear fuerte en Francia, el gobierno quedará en una posición muy delicada. Por eso critican fuertemente a Japón, para dar a entender que algo parecido es impensable en Francia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *