Televisió escombraria

Un amic m’ha passat un article d’opinió respecte a l’apagada analògica de la televisió.

Com que penso que no s’ha de perdre aquest text seu, l’he traduït -estava en llenguatge telefonino- i el poso a continuació.

“Aquest dimecres s’apaga el senyal analògic de moltes cadenes. Per a molta gent, representarà quedar-se sense televisió. Probablement per uns pocs dies, fins que mandrosament comprem l’aparell que et reconnecta al mòn de l’espectacle més multimilionari que existeix.

El 1950 la tele va arribar a un munt de llars nord-americanes. EUA havia guanyat la guerra mundial, i els europeus van decidir canviar la seva trajectòria bèl·lica mil·lenria per deixar la guerra en mans del germà americà, i aixoplugar-se sota el seu paraigües. El colonialisme i l’imperialisme canviava de protagonista, però no d’essència. 1950 iniciava la guerra freda amb la guerra de Corea, primera de l’imperialisme mundial, en “territori japonès”. Començava una triple guerra: la del capitalisme contra el comunisme, la de l’imperialisme gringo i -a través de la tele- la de la colonització de les ments amb el somni nord-americà. Els actors més bèl·lics d’aquella època ja han estat o són encara autoritats del món de la política.

El 1951 la CIA va fer el seu primer cop a Iran, el 1954 va canviar el govern de Guatemala, que va tenir molt a veure amb la revolució cubana posterior (“no seremos otro Guatemala”, va dir Fidel), aviat Vietnam i d’aquí a l’Operación Cóndor va ser qüestió de temps, de sofisticació bèl·lica i… de molta, molta tele a casa de la gent fent possible la “democràcia”. “Els mitjans de comunicació són a la democràcia el que la porra a la dictadura” (Chomsky).

Per tant, aquest dimecres pot ser l’ocasió, en la soledat amb nosaltres mateixes, de fer un repàs a aquesta història, i pensar que s’acaba quelcom més que un tipus de senyal. I que continua -malauradament- també quelcom més que un espectacle.


Que gaudim la vida a partir de dimecres!”

tv_arma_de_Destruccio_massiva

I ja posats a citar: “Si no anem amb compte amb els mitjans de comunicació, ens faran estimar l’opressor i odiar l’oprimit”, Malcom X.Malcom X

Per a completar l’entrada afegeixo una pila de vinyetes, que sempre alegren el dia. Tenen més o menys relació amb l’article. Alguns són d’ordinadors, però al cap i a la fi, és una caixa una mica menys tonta.

opi del poble

.

apaga la tele i pensa

.

violència televisiva

.

que trist que alguns nens tinguin la tv com a millor amic

.

Els polis diuen Sí al TAV, i vosaltres els ecologistes sou els terroristes. Extret de http://www.nodo50.org/rebeldemule/foro/viewtopic.php?f=32&t=2803&start=30

.

aquesta és d'ordinadors

.

e-nutil

.

ModeradorForums (extret de http://www.nodo50.org/rebeldemule/foro/viewtopic.php?f=32&t=2803&start=30)

.

Un conte feliç que acaba dient que els mitjans de comunicació posen les persones per davant. És una caricatura, que ningú s'ofengui!

.

conseqüencia d'aquesta manipulacio informativa

.

l'exercit americà mira l'alcorà per a veure com pensen els musulmans, i els musulmans miren una revista pornogràfica per a veure com pensa l'exercit nordamericà.

.

caricatura de la generació google?

.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 comentaris a l'entrada: Televisió escombraria

 1. Fermí diu:

  Benvolgut Miquel,

  Estic totalment d’acord amb el text ja que els medis de comunicació massiu són, des que es varen crear, l’eina més potent per a manipular a la gent.

  Per cert, la vinyeta en euskera , que té a veure? Ja que em sembla que parla més d’ecologistes que no pas de la televisió, no?

  Una abraçada, Fermí

 2. mikell diu:

  Hi tant que té relació. És una vinyeta que explica gràficament la frase de Malcom X. De fet vaig estar cercant un adhesiu que vaig comprar fa molt de temps a un noi que va pel món amb una motxilla carregada d’adhesius i els ven per un preu simbòlic. L’adhesiu era la frase del Malcom X i tenia un dibuix que ho representava.
  Així les imatges que vaig trobar i que em van agradar, vaig decidir penjar-les a la mateixa entrada per a fer alguna cosa diferent al que havia fet fins ara.

 3. El Quim diu:

  Passo un enllaç d’un article del diari Diagonal (en Castellà) que fa una reflexió semblant. Sobretot diu que no s’ha aprofitat l’apagada digital per a augmentar la diversitat de programació, sinó tot el contrari, ha augmentat la concentració de poder i s’ha reduït la qualitat.
  http://www.diagonalperiodico.net/Tras-el-apagon-no-llego-la-luz-a.html

 4. Miquel diu:

  Aquesta nit he tingut un atac de comentaris amb publicitat molt gran. Tots els missatges diuen el mateix: “Un de les accions principals és actualitzar els altres amb les reflexions que fas; el que més m’agrada del que escrius són els detalls i algunes de les informacions que són realment manejables i útils,així que et dono les gràcies per aquesta tasca tan gran i notable” (One of the main thing is to update the others with the current situations and with the circumstances,the main thing i like about your post is the details and some of the information which is really handy and useful for me and also for the people too,so i will say thanks for sharing such a great and remarkable post).
  Aprofito per a donar actualitzacions de cada post afectat: El setmanari la Directa té un apartat permanent que analitza els mitjans de comunicació de masses i és un apartat que intento no perdre’m mai.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *